4/5/09

4ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
(27-31 Μάη 2009)

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στη Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Μάη
Στην Αθήνα: Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μάη

4th BALKAN ANARCHIST BOOKFAIR
(27-31 May 2009)

FIVE DAYS OF EVENTS
in THESSALONIKI, on Wednesday the 27th and Thursday the 28th of MAY
and ATHENS from Friday 29th to Sunday the 31st of MAY

IV Balkanski anarhistički sajam knjiga
(27.-31. maj 2009.)

Pet dana dešavanja u dva grada
7. i 28. (srijeda/četvrtak) u Solunu, 29.-31. u Atini.

4TI BALKANSKI ANARHISTIČNI SEJEM KNJIG
(27-31 maja 2009)


4ти Балкански Фестивал на анархистката книга
(27-31 май 2009)

FESTIVALI I 4-t ANARKIST BALLKANIK I LIBRIT
(27-31 Maj 2009)Tην Τετάρτη 27 Μάη ξεκινά στη Θεσσαλονίκη το 4ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου.

Λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους ομιλητές:

O Andrej Grubačić είναι ιστορικός και αναρχικός ακτιβιστής από τη Σερβία. Ήταν μέλος της Ελευθεριακής Ομάδας Βελιγραδίου και επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Βελιγραδίου. Μέσα από την αντιεξουσιαστική πλατφόρμα ''Drugaciji Svet je Moguc!'' (DSM!) συμμετείχε στη διοργάνωση της 3ης ευρωπαϊκής συνάντησης της PGA που πραγματοποιήθηκε το 2004 στο Βελιγράδι. Τα τελευταία χρόνια ο Grubačić ζει και δραστηριοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συμμετέχει στην κολλεκτίβα RETORT, στο αναρχικό βιβλιοπωλείο ''Bound Together Books'' και στο ZBalkans, βαλκανική έκδοση του Z Magazine. Είναι ιδρυτικό μέλος του Global Balkans network. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο του ''Wobblies and Zapatistas: Conversations on Anarchism, Marxism and Radical History''.


Ο Alexandr Nakov γεννήθηκε στη Βουλγαρία τo 1919. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια κι εργαζόταν σε ορυχεία και ως αγρότης. Από τις αρχές του 1937 συμμετέχει στο αναρχικό κίνημα. Το 1941, ο Nakov και πέντε άλλοι αναρχικοί συνελήφθησαν από την αστυνομία και καταδικάστηκαν σε 6 έως 8 χρόνια φυλάκιση. Μετά την απελευθέρωσή του στα τέλη του 1944 συμμετείχε στη δημιουργία της αναρχικής ομάδας «Ελυζέ Ρεκλύ» και της Αναρχικής Ένωσης Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.
Μετά την κήρυξη του αναρχικού κινήματος ως παράνομου από τις «κομμουνιστικές» αρχές, ο Nakov συνέχισε τη δραστηριότητά του, συμμετέχοντας σε ένα παράνομο αναρχικό συνέδριο και οργανώνοντας την αλληλοβοήθεια και τη συμπαράσταση σε αναρχικούς που καταδιώκονταν από το κράτος. Αποτέλεσμα αυτής του της δραστηριότητας ήταν να συλληφθεί το 1948 και να σταλθεί στο στρατόπεδο εργασίας Belene όπου κρατήθηκε μέχρι το 1953. Μετά την απελευθέρωσή του, συνέχισε την αναρχική δραστηριότητα, με διανομή παράνομων εντύπων και δράση στα δίκτυα αλληλοβοήθειας.
Με την πτώση του ''υπαρκτού'', ο Nakov συμμετείχε στην επανίδρυση της Βουλγαρικής Αναρχοκομμουνιστικής Ομοσπονδίας, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Βουλγαρική Αναρχική Ομοσπονδία, μέσα από την οποία αγωνίζεται και σήμερα. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του ''Φάκελος 1218''.


O Martin Lux είναι βετεράνος αγωνιστής της Antifascist Action και του Class War. Έγινε διεθνώς γνωστός από το βιβλίο του "Anti-Fascist'', μια προσωπική και από πρώτο χέρι καταγραφή του αγώνα στους δρόμους της Βρετανίας τη δεκαετία του '70 ενάντια στο National Front (Εθνικό Μέτωπο - NF) και το British Movement (Βρετανικό Κίνημα BM), ενός αγώνα που συνέβαλε καθοριστικά στη συρρίκνωση των ακροδεξιών οργανώσεων στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Μια εμπειρία πολύτιμη και επίκαιρη, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απροκάλυπτη συνεργασία των εγχώριων φασιστοειδών με τις δυνάμεις καταστολής στις επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.


Στο 4ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου θα συμμετάσχουν σύντροφοι και συντρόφισσες από:

Kροατία
Αντιεξουσιαστικές εκδόσεις Što čitaš
http://www.stocitas.org/katalog.htm
http://www.ispodplocnika.net/

Σερβία
Anarho-sindikalistička inicijativa
http://www.inicijativa.org/

Σλοβενία
Anarchist Initiative
http://horizontalidad.wordpress.com/
(Δείτε βίντεο από τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία που έγινε στη Λουμπλιάνα στις 27 του περασμένου Απρίλη)

Βουλγαρία
Федерацията на анархистите в България (ФАБ)
http://a-bg.net/new/
"АнархоСъпротива" "Anarchosaprotiva" (AnarchoResistance)
http://aresistance.net/

Μακεδονία
Movement for Social Justice – Lenka
http://www.lenka.blog.com.mk/

καθώς και σύντροφοι/ισσες από Αλβανία και Τουρκία.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν:

  • Εκδόσεις Πανοπτικόν
  • Ελευθεριακή Κουλτούρα
  • Στάσει Εκπίπτοντες
  • Ισνάφι
  • Εκδόσεις των Ξένων
  • κ.ά.

Από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Μάη το 4ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο B-Fest της αντιεξουσιαστικής εφημερίδας Βαβυλωνία.
.